3 Faces

3 Faces

“Met veel warmte en onderkoelde humor” VPRO Cinema (★★★★)
“Een intrigerend spel met feit en fictie” NRC (★★★★)

Een beroemde Iraanse actrice ontvangt een verontrustende videoboodschap van een jong meisje dat haar om hulp smeekt om aan haar conservatieve familie te ontsnappen.

Niet wetend of ze gemanipuleerd wordt, rijdt ze samen met haar goede vriend regisseur Jafar Panahi naar het dorp van het meisje in de afgelegen bergen in het noordwesten van Iran. Ze worden er gastvrij ontvangen, maar ontdekken al snel dat traditie voor de lokale bevolking minstens zo belangrijk is als gastvrijheid.

Sinds zijn speelfilmdebuut ‘De witte ballon’, geldt Jafar Panahi als een van de belangrijkste onafhankelijke filmmakers in Iran. In de roadmovie 3 Faces toont en becommentarieert hij met veel warmte en onderkoelde humor, de positie van vrouwen en kunstenaars in Iran, waarbij hij tevens een ode brengt aan de sterke Iraanse actrices. De film werd dit jaar in Cannes genomineerd voor de Gouden Palm en bekroond met de prijs voor beste scenario. Een prijs die hij vanwege zijn beroeps- en uitreisverbod helaas niet zelf in ontvangst kon nemen.