La Holandesa

La Holandesa

IFFR Live 2017In het weekend van vrijdag 26 t/m zondag 28 januari organiseert Movie W in samenwerking met het Internationaal Filmfestival Rotterdam een uniek live cinema event: IFFR Live 2018. U kunt zes nieuwe, spraakmakende films gaan zien die gelijktijdig op het IFFR in première gaan. Direct na de aftiteling zal er een live verbinding worden gemaakt met de zaal in Rotterdam waar de Q&A met de regisseur plaatsvindt.

De verrassende Nederlandse road movie La Holandesa van opkomend regisseurstalent Marleen Jonkman werd afgelopen jaar geselecteerd voor het filmfestival van Toronto.

Maud (Rifka Lodeizen) en Frank zijn op vakantie in Chili. Hun relatie is fragiel, en Maud zelf ook. Na jaren proberen is het tijd dat ze zich neerleggen bij het feit dat ze geen kinderen kunnen krijgen. Maar Maud zit in de ontkenningsfase. Na een hevige ruzie met Frank loopt ze weg en begint ze een avontuurlijke road trip door Chili met Messi, het zoontje van een Chileense trucker, als metgezel.

La HolandesaAcht jaar lang hebben Maud en Frank geprobeerd om kinderen te krijgen. Tevergeefs. Nu zijn ze op vakantie in Chili, om daar ‘opnieuw te beginnen’. Leuk bedacht natuurlijk, maar zo simpel is dat niet. In ieder geval niet voor Maud, die na een knallende ruzie impulsief haar rugzak pakt en aan de zwerf gaat in het Zuid-Amerikaanse land, de boze voicemails van Frank negerend.

In dit trefzekere debuut van Marleen Jonkman zorgt actrice Rifka Lodeizen ervoor dat de sympathie altijd bij Maud ligt, welke stomme en soms zelfs illegale dingen ze ook doet. De reis door het beeldschoon gefilmde, zeer gevarieerde Chileense landschap biedt haar de mogelijkheid om los te komen van zichzelf en haar verleden: langs stoffige snelwegen. In anonieme wegrestaurants is ze een onbekende ‘blondie’ en kan ze steeds een nieuw levensverhaal verzinnen. Ontroerend drama over een dolende vrouw die haar eigen weg weer vindt.