A Ciambra

A Ciambra

“Krachtig realistisch drama met een fantastische hoofdrol van Pio Amato” Parool (★★★★)

A Ciambra speelt zich af in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië: het armste gebied van de Italiaanse laars waar familiebanden sterk zijn en Afrikaanse vluchtelingen per boot arriveren. Daar woont de Romafamilie Amato, vier generaties op elkaar gepakt in een gammel huis. Kleine criminaliteit zoals inbraken en autodiefstal zorgen voor overleving. Daarbij is het voortdurend uitkijken de plaatselijke maffia niet voor de voeten te lopen.

A CiambraAls de vader en oudste zoon worden gearresteerd, voelt de 14-jarige Pio zich de man in huis. Hij wil graag tonen dat hij al voor vol kan worden aangezien en gaat op eigen houtje het dievenpad op. Hij bouwt een vertrouwensband op met de Burkinese immigrant Ayiva, bij wie hij terecht kan voor hulp en die voor hem een soort tweede vader wordt. Pio zal echter ondervinden dat een echte man worden ook inhoudt dat hij keuzes moet maken, want familiebanden zijn soms sterker dan welke vriendschap ook.

A Ciambra is een levensecht en onderscheidend verhaal over volwassen worden. Pio en de Amato familie bestaan echt en spelen in de film zichzelf. Dit geeft de beelden een realisme dat je in weinig andere films ziet. De film bruist van energie, was de Italiaanse Oscar inzending en won de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek tijdens Filmfestival Gent.