A Gentle Creature

A Gentle Creature

‘Vlijmscherpe maatschappijkritiek’’  VPRO Cinema (★★★★)

‘Nietsontziende analyse van de Russische ziel.’ NRC (★★★★)

Virtuoos drama en roadmovie, geïnspireerd door Dostojevski’s gelijknamige verhaal: scherp, absurd, tragisch en ook komisch.

A Gentle CreatureEen vrouw woont alleen aan de rand van een Russisch dorp. Haar man zit in de gevangenis. Op een dag krijgt ze een pakketje retour dat aan hem gericht was. Ze besluit naar het afgelegen Siberische gevangeniscomplex te reizen om uit te zoeken wat er aan de hand is. Het wordt een bureaucratische hordenloop langs machtsmisbruikers en uitbuiters die steeds absurdere, duistere trekjes aanneemt en uitmondt in een Kafkaësk horrorsprookje over het huidige Rusland als gevangenissysteem.

Met het intimiderende uiterlijk van een kazerne uit de tsarentijd heeft die gevangenis trekken van het slot dat Kafka beschreef: een hermetisch instituut dat op onzichtbare wijze het omliggende stadje in zijn macht heeft. De medewerkers van de gevangenis zijn corrupt en de ogenschijnlijk behulpzame dorpsbewoners blijken al even onbetrouwbaar. Toch zet de vrouw als ‘gentle creature’ alles op alles om haar man te kunnen spreken…

A Gentle Creature werd dit jaar in Cannes genomineerd voor de Gouden Palm.