A Monster Calls

A Monster Calls

‘Een film om in je hart te sluiten’’ Volkskrant (★★★★★)
‘Fabelachtig!’ Het Parool (★★★★)

De 12-jarige Conor (Lewis MacDougall) heeft het zwaar. Zijn moeder (Felicity Jones) is ongeneeslijk ziek, terwijl zijn vader (Toby Kebbell) duizenden kilometers ver weg woont. Met oma (Sigourney Weaver) kan Conor slecht overweg, en op school wordt hij gepest. Hij moet alles alleen zien te verwerken. Totdat in zijn fantasie de enorme boom op het kerkhof tot leven komt en hem een handje gaat helpen.

A Monster CallsA Monster Calls is een opmerkelijk eerlijke verkenning van verlies, lijden en rouw naar de gelijknamige, bekroonde roman van Patrick Ness. De Catalaanse regisseur Bayona zoekt in zijn verfilming aansluiting bij een rijke traditie in de Spaanse cinema: films waarin kinderen het leven trotseren via de mistige omweg van de fantasie. Zo droomt Conor over zijn boomreus nadat hij King Kong (1933) heeft gekeken.

De trucages en animaties in de film dienen steeds de karakterontwikkeling en zijn subtiel. Het valt op hoe fantastisch het acteerwerk is, met name van jong talent Lewis MacDougall. Of hij nu mensen of een denkbeeldig monster tegenover zich heeft, hij speelt volkomen naturel en maakt zonder grootse gebaren de worsteling van Conor intens voelbaar.

A Monster Calls won in Spanje zowel 8 Goya als 8 Gaudi prijzen: onder andere voor Beste Regisseur, Beste Cinematografie en Beste Geluidsontwerp.