A Quiet Passion

A Quiet Passion

Zedensatire vol verstilde passie en doordrenkt met geestige dialogen over het leven van één van de beroemdste Amerikaanse dichters: Emily Dickinson (1830 – 1886)

In de Amerikaanse literatuur is Emily Dickinson (1830-1886) berucht en beroemd, maar ze werd pas na haar dood op waarde geschat. Naar buiten toe was ze een proto-feministe, die zowel religieuze als sociale dogma’s durfde te betwijfelen en geregeld haar scherpe tong gebruikte.

A Quiet Passion

We ontmoeten Emily eerst in haar tienerjaren, op het moment dat ze besluit zich te verzetten tegen haar evangelische opvoeding, tot groot ongenoegen van haar puriteinse leraar en haar conservatieve vader. Daarna concentreert de film zich op haar besloten leven op het familielandgoed in Amherst, Massachusetts omringd door haar trouwe zus en haar overspelige broer. Cynthia Nixon verdient een applaus voor haar vertolking van Emily.

De ironische dialogen zijn geestig en erg ‘British’. Het maakt van A Quiet Passion een zedensatire vol verstilde passie, die nog maar eens onderstreept dat regisseur Terence Davies tot één van de groten van de zevende kunst gerekend mag worden.