Ammonite

Ammonite

Historisch drama waarin de Britse paleontoloog Mary Anning, gespeeld door Kate Winslet, een geheime verhouding krijgt met de aan melancholie lijdende rijke, getrouwde Charlotte (Saoirse Ronan).

Zuid-West Engeland, 1840. De zwijgzame en eenzelvige Mary Anning gaat iedere dag op zoek naar fossielen bij de kalkstenen kliffen van de kustplaats Lyme Regis. Zij wordt door haar mannelijke collega’s niet bepaald serieus genomen, terwijl die zich wel haar ideeën en fossiele vondsten toeëigenen. Op een dag komt de eveneens sombere Charlotte haar winkeltje binnen. Charlotte lijdt aan ‘melancholie’ en heeft kou gevat. Aan Mary wordt gevraagd haar een tijdje in huis te nemen en te verzorgen. Aanvankelijk moet Mary weinig hebben van Charlotte, die getrouwd is met een Londense geoloog. Maar langzamerhand verandert Mary’s stugheid in zachtheid. En meer dan dat: de vrouwen worden verliefd.

Filmmaker Francis Lee (God’s Own Country) die ook het scenario schreef, laat het Engelse landschap en het klimaat een hoofdrol spelen in dit verhaal over een verboden liefde. De omgeving van de streek Dorset wordt tot leven wordt gebracht in de uitstekende cinematografie en prachtige kostuums. Het maakt Ammonite een juweel om naar te kijken.