Apocalypse Now: Final Cut

Apocalypse Now: Final Cut

Francis Ford Coppola’s meesterwerk uit 1979 brengt op briljante, dichterlijke wijze de waanzin van de Vietnamoorlog in beeld. Deze legendarische anti-oorlogsfilm, bekroond met twee Oscars, zit vol met iconische scènes. Nu in een supergave, gereviseerde versie.

‘adembenemend; meer diepte en details; oogt mooier dan ooit; een weergaloze ervaring’ (NRC: ★★★★★)
‘spectaculaire restauratie van geluid en kleur; verbluffend en ongekend; geeft nog meer lading’ (Volkskrant: ★★★★★)

De openingsscène met een zwetende Martin Sheen onder de ventilator in een Vietnamese hotelkamer en de helikopteraanval op de maat van Wagners Walkure thema behoren tot het collectief filmisch geheugen.
Marlon Brando leverde een onvergetelijke mompelmonoloog af als de doorgeslagen kolonel Kurtz (“I’ve seen horrors…”) die heerst over een zelfgeschapen minirijk in de jungle. Dennis Hopper speelt een geflipte oorlogsfotograaf die angstwekkend dicht bij Hopper’s drugs doordesemde zelf blijft. En dan hebben we Robert Duvall’s optreden als de napalm minnende luitenant-kolonel Bill Kilgore nog niet eens vermeld.

Het is een fantastische ervaring om de ­meest monumentale anti-oorlogsfilm uit de filmgeschiedenis in volle glorie op het groot doek te beleven!