Aquarius

Aquarius

‘Uitdagende, zinderende film’ VPRO Cinema (★★★★★)

‘Niet veel filmmakers verstaan de kunst menselijkheid en vervreemding zo onnadrukkelijk in elk shot te verbeelden.’  NRC (★★★★★)

De 65-jarige weduwe Clara (Sonia Braga) woont al bijna heel haar leven in een prachtig appartement aan het strand van Recife. Nog elke ochtend gaat ze zwemmen in de zee. Ze heeft er haar kinderen opgevoed en koestert de vele dierbare herinneringen en wil er nooit meer weg. Dan wordt ze benaderd door een projectontwikkelaar die verwacht heel veel geld te kunnen verdienen aan de locatie. Clara slaat het bod rigoureus af, waarna het bedrijf haar probeert te intimideren. Ze krijgt daarbij in een thrillerachtig plot te maken met corruptie en de verschillende lagen van de Braziliaanse klassenmaatschappij.

Aquarius

Weinig filmmakers kunnen menselijkheid en vervreemding zo sterk en subtiel verbeelden als regisseur Kleber Mendonça Filho. Ongelijkheid en machtsmisbruik trekken overal hun sporen in Brazilië. Niemand heeft schone handen en ook Clara is geen heilige. Maar ze is wel de onbetwiste heldin van het verhaal, met haar dappere strijd tegen een inhalige vijand.
 
 
Aquarius is een uitdagende, zinderende film waaraan niets geijkt of voorspelbaar is. Winnaar van 33 prijzen, onder meer voor de formidabele hoofdrolspeelster Sonia Braga!