Ascent

Ascent

‘Het resultaat is overweldigend‘ NRC (★★★★★)

‘Bijzonder knap hoe Tans veelzijdige portret deze berg nieuw leven inblaast’ VPRO (★★★★)

‘Een heerlijk hypnotiserende ervaring’ Volkskrant (★★★★)

Deze filmische ode aan de Japanse berg Fuji, gemaakt door de wereldberoemde beeldend kunstenaar Fiona Tan, is tevens een monument van een Britse vrouw voor een overleden Japanse vriend. De vrouw herdenkt hem, hun liefde en wat hij haar leerde over Japan.

AscentGeen berg is zo vaak gefotografeerd als de Japanse Mount Fuji. In haar massieve onveranderlijkheid is de berg visueel overweldigend. Er zijn weinig bergen in de wereld die de mythische status van Mount Fuji benaderen. Daarnaast is Ascent een hypnotiserende beschouwing over de mens, het boeddhistische levensgevoel en Japanse mythen en sprookjes. Bespiegelingen over de relatie tussen West en Oost, tussen onverzettelijke berg en veranderlijke mens, beweging en stilstand, leven en dood, film en fotografie vloeien naadloos in elkaar over.

Ascent brengt de kijker in een trance door het precieze ritme van de beelden en de rake observaties over kunst en leven. Geniet van dit aangename meesterwerkje, waarbij je je na afloop heerlijk ontspannen voelt en een prachtige ervaring rijker bent!