Atlantique

Atlantique

Dit bijzondere, indrukwekkende sociaal-realistisch drama uit Senegal rijgt een intiem liefdesverhaal, crime story en een magisch sprookje aan elkaar: een gelaagde film die een briljante eenheid vormt.

De jonge Ada is intens verliefd op bouwvakker Souleiman. In een voorstad van het zonovergoten Senegalese Dakar lijkt deze oprechte liefde in eerste instantie zorgeloos. Maar achter de romantische sluier van verliefdheid gaat een bittere toekomst voor hen beiden schuil. Souleiman besluit echter Senegal te verlaten met zijn collega’s, nadat de ploeg maanden lang geen loon meer kreeg. Ze wagen de gevaarlijke tocht over de oceaan richting Europa. Ada blijft eenzaam achter en moet met de rijke Omar trouwen aan wie ze is uitgehuwelijkt. Als er tijdens de bruiloft brand wordt gesticht, zien verschillende mensen Souleiman wegrennen. Is hij terug of was hij het toch niet? Of was het zijn geest?

‘Atlantique’ is een magisch, betoverende film over opgroeien, eerste liefdes en loslaten. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de vrouwen, die verlaten werden door hun geliefden die elders een toekomst zochten. De cinematografie is in elke scène van een weergaloze schoonheid. De film ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar hij de Grand Prix in de wacht sleepte. Dat is na de Gouden Palm de belangrijkste prijs.