Aus dem Nichts

Aus dem Nichts

“Een uitermate aangrijpend portret […] Voortreffelijk gespeeld door Diane Kruger” Trouw (★★★★)

De Duitse Katja en Turkse Nuri leiden samen met hun zoontje Rocco een gelukkig leven in Hamburg. Wanneer vader en zoon ‘uit het niets’ slachtoffer worden van een bomaanslag, staat Katja’s leven van de ene op de andere dag compleet op zijn kop. Door Nuri’s verleden als drugsdealer richt de politie zich in eerste instantie op hele andere zaken dan op het vinden van de werkelijke daders. Als er een stel wordt opgepakt met neonazi overtuigingen lijkt de zaak toch de goede kant op te gaan. Maar vervolgens komt de rechter met een onverwachte uitspraak, wat grote gevolgen heeft voor Katja.

Aus dem NichtsAus dem Nichts, van regisseur Fatih Akin (‘Gegen die Wand’), waarin vooroordelen en gerechtigheid centraal staan, is geïnspireerd op de rechts-extremistische moorden in Duitsland en de daaropvolgende rechtszaak in 2013. De film werd gekozen als de openingsfilm van het ‘Movies that Matter Festival 2018’ en won onder andere de Golden Globe voor beste niet Engelstalige speelfilm.

De film is verdeeld in drie hoofstukken: ‘de familie’, ‘gerechtigheid’ en ‘de zee’. Cinematograaf Rainer Klausmann heeft voor elk hoofdstuk een andere stijl gecreëerd door het gebruik van verschillende camera’s en verschillende lenzen. Diane Kruger is fantastisch als de getraumatiseerde Katja en won tijdens Filmfestival Cannes terecht de prijs voor beste actrice.