Ava

Ava

“origineel coming-of age verhaal” NRC  (★★★★)

Het eigenzinnige 13 jarige meisje Ava (Noée Abita) is met haar moeder en babyzusje op vakantie aan zee, waar een zwarte herdershond en diens mysterieuze, stoere baasje Juan (een Roma-jongen van zeventien jaar) haar aandacht trekken. Ze krijgt onverwacht te horen dat ze op korte termijn blind zal worden. Haar moeder probeert te doen alsof er niets aan de hand is. Ava gaat echter op haar eigen manier met het nieuws om en wil juist alles uit de zomer halen met haar eerste liefde.

AvaWat er daarna gebeurt laten we in het midden, want het meanderende verhaal van Ava is meteen een van zijn grootste charmes. Het brengt ons op een paar wonderlijke plaatsen en in onalledaagse situaties, waarvan we alleen hun hilarische Bonnie & Clyde actie op het strand en in de duinen verklappen. Tijdens hun avonturen geniet Ava met volle teugen van datgene wat Juan belichaamt: vrijheid, gevaar, avontuur en seks.

Het energieke Ava laat via prachtige zomerse beelden op luchtige en vaak grappige wijze zien hoe turbulent het gevoelsleven van een jonge tiener kan zijn. Op het Filmfestival van Cannes won cineaste Léa Mysius de Society of Dramatic Authors and Composers Prize voor Ava. Terecht want het is een cinematografisch pareltje van een zeldzame schoonheid en originaliteit! Léa Mysius was pas 27 toen ze de film regisseerde en is nu al een grote belofte voor de toekomst.