Bacalaureat

Bacalaureat

Bacalaureat is een subtiel, meeslepend en overtuigend protest tegen corruptie in het onderwijs, waarmee ouders tegen beter weten in het beste voor hun kinderen proberen te krijgen.

bacalaureat-3De slimme 17-jarige Eilza woont in een klein dorpje in Transsylvanië (Roemenië). Haar vader Romeo Aldea heeft zijn dochter opgevoed met de verwachting dat zij op haar 18e in het buitenland zal gaan studeren. Het ambitieuze plan lijkt een succes te worden: ze heeft al een beurs gekregen voor haar studie aan een prestigieuze universiteit in Engeland. Ze moet alleen nog één laatste toelatingsexamen halen; een formaliteit. Maar dan slaat het noodlot toe: Eliza wordt slachtoffer van een traumatische gebeurtenis die logischerwijs effect heeft op haar prestaties. Vader Romeo wringt zich vervolgens in allerlei bochten om hoe dan ook ervoor te zorgen dat dochterlief toch wordt toegelaten. Maar in plaats van zekerheid veroorzaken zijn acties juist steeds meer verwarring en bij de scholier…

Cristian Mungiu die in 2007 de Gouden Palm won voor zijn film ‘4 Maanden, 3 Weken en 2 Dagen’ ontving dit jaar voor Bacalaureat de Prijs voor Beste Regisseur tijdens Filmfestival Cannes.