Bar Bahar

Bar Bahar

“Een inspirerend en krachtig debuut” The Guardian (★★★★)

‘Bar Bahar’ (In Between) is een verfrissende, eigentijdse, ode aan het leven, waarin drie jonge Palestijnse vrouwen in Tel Aviv hun eigenwaarde proberen te bewaken. Bekroond met onder andere de juryprijs voor Beste Film en de jongerenprijs tijdens het filmfestival van San Sebastián.

Bar BaharCentraal staan Layla, Salma en Nour. De eerste is een ketting rokende, vrijgevochten advocate, de tweede een Arabisch-christelijke, lesbische dj en de derde een vrome, brave moslima die al voor haar huwelijk onderdrukt wordt door haar toekomstige man. Tegen een achtergrond vol culturele botsingen, ontvouwt zich hun zoektocht naar liefde en vrijheid.

Regisseuse Maysaloun Hamoud confronteert haar hoofdpersonages met de beperkingen en vooroordelen van de conservatieve, religieuze samenleving waarin ze zijn opgegroeid, maar stelt hen nooit voor als slachtoffers. Ze onderzoekt samen met haar personages welke ontsnappingsmogelijkheden er zijn. Het nachtleven in Tel Aviv is daar één van. Tel Aviv blijkt het Berlijn van het Midden-Oosten: kleurrijk, vrijdenkend, hoopgevend. Maar het is ook een stad met een rauw kantje en een donkere geschiedenis, waar zelfs vrijbuiters besmet kunnen raken met religieus conservatisme.

Auteurs, kunstenaars en filmmakers die zich wagen aan een verhaal tegen de achtergrond van het Israëlisch-Palestijnse conflict, begeven zich in een mijnenveld. Daar kan regisseuse Hamoud van meespreken. Ze werd de eerste Palestijn in zeventig jaar die een fatwa over zich kreeg afgeroepen, omdat vrome moslims niet gediend waren met de manier waarop de Islam in haar film wordt geportretteerd, namelijk als een instelling die vrouwen beperkt in hun vrijheid en autonomie.