Benzinho (Loveling)

Benzinho (Loveling)

“Heel knap hoe de film met allerlei treffende details een compleet leven suggereert” VPRO Cinema (★★★★)

Irene woont met haar man Klaus en hun vier zoons in het stadje Petrópolis vlakbij Rio de Janeiro. De deur klemt, de kraan lekt en hun woning valt letterlijk uit elkaar. Toch komt niemand liefde tekort in dit licht chaotische huishouden dat door moeder Irene gerund wordt.

Hun oudste zoon Fernando is een getalenteerd handbalspeler en wordt gescout door een Duitse profclub. Irene wist dat er een dag zou komen dat ze haar kind los zou moeten laten, maar met dit scenario had ze geen rekening gehouden. Ze heeft slechts een paar dagen om haar eigen angsten te overwinnen en haar zoon de wijde wereld in te laten trekken. Als een jongleur balanceert ze op een koord vol tegenstrijdige emoties.

We zien hoe de economische tegenslagen gezamenlijk worden gedragen en hoe ieder gezinslid de ander steunt. En ook hoe lastig het is wanneer één van de leden zich losmaakt van de familie en de rest verweesd achterlaat. Regisseur Pizzi schreef het scenario van deze warmbloedige karakterstudie, samen met hoofdrolspeelster Teles die tevens zijn echtgenote is. Benzinho (Loveling) is een bijna feestelijke, expressieve ode aan menselijke veerkracht met gepassioneerde muzikale en soms surrealistische visuele erupties. Winnaar van 6 filmprijzen.