Blik op Vrijheid

Blik op Vrijheid

Logo food of cultures

Deze speciale voorstelling start om 20:00 uur. Voorafgaand aan de voorstelling vanaf 18:00 uur verzorgt Food of Cultures een lopend buffet. Tickets inclusief buffet zijn € 26,- (zonder buffet € 8,50). Vermeld bij je reservering in het veld ‘opmerkingen’ of je ook wil deelnemen aan het buffet. Tickets inclusief buffet kun je ook reserveren via email naar info@foodofcultures.nl.

De afgelopen 80 jaar hebben veel mensen moeten vluchten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verlieten velen hun dorp of stad in Nederland en in de decennia daarna zochten mensen hier een veilig thuis. De situatie in hun geboorteland, de reden voor hun vlucht en de manier waarop ze een nieuw leven hebben gevonden, verschilt per land, per tijd en per persoon. In Blik op Vrijheid worden zes vluchtverhalen verteld, met na afloop een Q&A met de makers.
  • Teun Jordaan werd in 1940 met kolenschuiten geëvacueerd uit Rhenen vanwege de hevige gevechten rondom de Grebbeberg. In 1944 vluchtte hij opnieuw, nu naar Veenendaal. Hij vertelt over de dag van de bevrijding.
  • Otto Szauer vluchtte in 1956 uit Hongarije en blikt terug op de rol die speelde bij de demonstraties en op zijn vlucht naar Nederland.
  • Na de staatsgreep van de dictator Pinochet in Chili zat Benito Sanchez drie jaar in de gevangenis. In 1976 werd zijn straf omgezet in verbanning en kon hij dankzij het Nijmeegse Chili-comité met zijn vrouw en dochter naar Nederland komen.
  • Het leven in Iran als kind was mooi, samen met vele andere jongeren zat Ziba Nillian vol met idealen. Het strenge islamitische regime van Ayatollah Khomeiny legde echter veel vrijheden aan banden en in 1994 vluchtte Ziba samen met haar man en kinderen naar Nederland.
  • In 2015 besloot de toen 16-jarige Abdel Tarakji, geboren in Syrië, alleen naar Nederland te vluchten. Na een lange reis en twee jaar in verschillende opvangen is hij hier herenigd met zijn ouders en zussen.
  • Sham Hassan maakte een aantal jaren de oorlog mee in Syrië voordat zij in 2016 samen met haar moeder en broertje haar vader en oudere zus achterna reisde naar Nederland. Ze wil grimeur worden en danst, maar merkt ook hoe moeilijk het is om hier een nieuw leven op te bouwen.