Bram Fischer

Bram Fischer

Gewaagde, maar geslaagde onderneming: zowel historische accuratesse als spannende film NRC (★★★★)

‘Solide thriller’ De Filmkrant (★★★★)

Winnaar publieksprijs ‘Movies That Matter Festival’! Zuid-Afrika, 1963. in het dorpje Rivonia worden bij een inval 8 kopstukken van verzetsbeweging ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was, toegevoegd: Nelson Mandela. Het blanke Apartheidsregime wil de groep als voorbeeld te stellen en eist de doodstraf. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer, die heimelijk ook bij het ANC betrokken is, verdedigt de groep. Wanneer de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

Bram FisherDe plot ontrolt zich als een spannende rechtbankthriller. Peter Paul Muller vertolkt de rol van het titelpersonage verrassend sterk en met een geloofwaardige authenticiteit. En hulde aan regisseur Jean van de Velde die zich uitstekend heeft verdiept in de geschiedenis van het Zuid-Afrikaanse verzet en niet nalaat om historische nuances aan te brengen.

De uit een belangrijke Zuid-Afrikaanse familie geboren Bram Fischer is niet alleen bekend als advocaat, maar ook als burgerrechtenactivist. In de jaren 40 ontpopte hij zich als leider van de communistische partij SACP, dat nauw samenwerkte met het ANC. Na het bloedbad van Sharpeville in 1960, waar duizenden zwarte burgers demonstreerden tegen de pasjeswet, werden beide organisaties verboden en gingen ze ondergronds verder met de strijd tegen de Apartheid en voor gelijkheid van de zwarte meerderheid.