Broeders

Broeders

Speciale voorstelling van de bekroonde film Broeders. Filmmaker/producent Germen Boelens is te gast en zal een korte inleiding geven en na afloop een Q&A verzorgen.

Twee Marokkaans-Nederlandse broers gaan op zoek gaan naar hun jongste broer, die als hulpverlener in een vluchtelingenkamp aan de grens tussen Jordanië en Syrië vermist is geraakt.

Yasin (Bilal Wahib), de jongste telg uit een goed geïntegreerd Marokkaans-Nederlands gezin, is in Jordanië als hulpverlener in een vluchtelingenkamp. Wanneer hij plotseling niets meer van zich laat horen, vermoedt de IND dat hij zich heeft aangesloten bij een terroristische groepering. Daar geloven zijn oudere broers Hassan (Achmed Akkabi) en Mourad (Walid Benmbarek) niets van. Met minimale voorbereiding of aanknopingspunten reizen ze zelf naar Jordanië en Syrië om hem te zoeken en naar huis te brengen. Tijdens hun levensgevaarlijke tocht worden de broers geconfronteerd met hun eigen vooroordelen en beperkingen.

Met zijn eerste twee speelfilms ‘Skin’ (2008) en ‘Schemer’ (2010) zette Hanro Smitsman zichzelf op de kaart als maker van sterke, aan de actualiteit onttrokken drama’s. In Broeders heeft de oorlog in Syrië zijn weerslag op de personages. Sommige scènes ontroeren zeer maar de film wordt niet te zwaar. Dat is voor het grootste deel te danken aan de uitstekende chemie tussen Akkabi en Benmbarek. De film brengt alle thema’s – familie, verbroedering en oorlog – op overtuigende wijze samen tot een gelaagde film die je nog lang zal bijblijven. Afgelopen zomer werd de film in Italië bekroond met de prijs voor Beste Film in de sectie 18+ tijdens het Giffoni Filmfestival.