Buddy

Buddy

“Over het diepe geluk dat hulphonden brengen” de Volkskrant (★★★★)

In Buddy vertelt Heddy Honigmann het verhaal van zes bijzondere honden die onmisbaar zijn voor hun baasjes. Ze zijn speciaal opgeleid om hen te helpen in het leven dat niet altijd makkelijk is. Dankzij de ongelooflijke vaardigheden van hun honden zijn ze echter zo onafhankelijk en zelfstandig mogelijk.

Bij een hulphond denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan een blindengeleidehond. Honigmann laat zien dat hulphonden veel breder inzetbaar zijn. Hulphond Kaiko helpt Erna bijvoorbeeld met uitkleden en keert haar ’s nachts om in haar bed, omdat ze daar zelf niet de kracht voor heeft. Utah is een onvoorwaardelijke vriend voor de autistische jongen Zeb. Ze wijst hem nooit af, zoals de kinderen in de buurt wel hebben gedaan. Hans vertrouwt volledig op zijn grote liefde, geleidehond Missy. En de rebelse Annabel gaat nergens heen zonder Kay, haar kameraad en ‘verpleger’ die over haar waakt als de pijn overweldigend wordt. Makker is al met pensioen. Jarenlang bracht hij de blinde, koppige Edith overal naartoe. Nu zijn ze allebei oud, maar nog steeds onafscheidelijk.

Buddy is een innemend liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond. Uiteindelijk maakt de film ook voor mensen die niet van honden houden duidelijk hoe intens de band tussen mens en dier kan zijn.

buddy

Documentairemaakster Heddy Honigmann heeft een bijzondere blik op de wereld. Tweemaal won ze een Gouden Kalf voor de beste documentaire. In 2013 ontving ze de Living Legend Award op het IDFA; een prijs die tot dan toe slechts eenmaal eerder was uitgereikt.