Bumi Manusia (This Earth of Mankind)

Bumi Manusia (This Earth of Mankind)

LET OP: kaartjes voor deze voorstelling zijn uitsluitend te reserveren bij het Heerenstraattheater, klik hier.

Bumi Manusia (This Earth of Mankind) is een nieuwe Indonesische film naar het wereldberoemde boek van Pramoedya Ananta Toer. De film is in ca. 13 jaren tijd zorgvuldig voorbereid en met groot succes in 2019 in de Indonesische bioscopen uitgebracht. Movie W heeft de film geïmporteerd voor een unieke eenmalige voorstelling in Wageningen.

Bumi ManusiaIn prachtige beelden wordt het Shakespeariaanse liefdesverhaal verteld van de volbloed Javaanse edelman Minke en de Nederlands-Indische Annelies, een relatie die niet paste binnen de in die tijd geldende normen in het koloniale Nederlands-Indië aan het begin van de 20e eeuw. De rol van de Nederlandse kolonialisten, de Nederlandse wetgevers en de Indische bevolking, vooral vrouwen, wordt hier zeer pregnant neergezet.

Schrijver Pramoedya Ananta Toer werd jarenlang door de Indonesische regering gevangen gehouden. Na de publicatie in 1980 van zijn boek werden in zeer korte tijd duizenden exemplaren verkocht, totdat het wegens vermeende communistische uitingen door de nieuwe regering verboden werd en uit de markt gehaald. Uiteindelijk is deze censuur en politieke actie rechtgezet.

Rob Hammink (acteur in de film) is te gast en zal voorafgaand aan de vertoning spreken over de achtergrond van de film en de Indonesische samenleving uit de tijd van het boek. Inloop vanaf 18 uur, Radjawali Indonesian restaurant verkoopt dan Indonesische hapjes in het park.