Buñuel in the Labyrinth of the Turtles

Buñuel in the Labyrinth of the Turtles

PREMIÈRE

De kleurrijke geanimeerde non-fictie film Buñuel in the Labyrinth of the Turtles portretteert de beroemde surrealistische filmmaker Buñuel op een cruciaal moment aan het begin zijn carrière. De film is een fantastische vertelling die de meester van het surrealisme waardig is.

Na de première van ‘L’âge d’ôr’ (1930) die hij met Salvador Dalí maakte en die een schandaal veroorzaakte, zit de jonge kunstenaar volledig aan de grond. Maar er is hoop: Buñuels vriend, de beeldhouwer Tamón Acín, speelt mee in de loterij en wint een aanzienlijk bedrag. De twee trekken naar Extremadura, de allerarmste streek van Spanje, om een antropologische film te maken over de inwoners van het dorpje Las Hurdes. De makers voelden zich vrij om de waarheid in dienst te stellen van de verbeelding. De later onder Franco verboden film was een aanklacht tegen de schrijnende armoede in Spanje.

Bunuel in the labyrinth of the turtles

Buñuel in the Labyrinth of the Turtles toont een Buñuel in de greep van dromen en herinneringen, vooral aan zijn voormalige vriend Dalí. De kijker is getuige van de geboorte van ‘Buñuel’, de archetypische surrealistische filmer die de wereld later zou verbazen met tijdloze klassiekers als ‘Belle de Jour’, ‘Le Charme Discret de la Bourgeoisie’ en ‘Tristana’. Een prachtige, roerende en meeslepende film over kunstenaarschap, vriendschap en het ergens voor blijven gaan!