Call Me By Your Name

Call Me By Your Name

“Fantastische film: sprankelend, intiem en eerlijk!” VPRO Cinema (★★★★★)

Sprankelende film over een eerste grote liefde naar de gelijknamige roman van André Aciman. De Italiaanse regisseur Luca Guadagnino bewijst zich andermaal als een buitengewoon sensueel filmmaker. Unaniem geprezen met 73 filmprijzen, waaronder de Oscar voor Best Adapted Screenplay!

Call Me By Your NameDe 17-jarige Elio brengt in 1983 samen met zijn ouders de zomer door op het Italiaanse platteland. Wanneer Oliver, een knappe Amerikaanse onderzoeksassistent, naar Italië komt om samen te werken met Elio’s geleerde vader, vindt hij dit zeer intrigerend. Elio verzint van alles om tijd door te brengen met Oliver, en daagt hem uit. Er ontstaat een erotische spanning tussen de twee. Veel van die spanning vloeit voort door wat er wordt verzwegen, en niet zozeer door wat er wordt gezegd. De gevoelswereld van Elio zit vol met kleine nuances en tegenstrijdigheden.

Regisseur Guadagnino slaagt erin om ons gefascineerd te doen toekijken hoe de twee rond elkaar cirkelen. Letterlijk zelfs tijdens een fietstocht. Stukjes dagelijks leven wisselen af met fragmenten van fruitoverladen erotische fantasieën.

‘Call Me by Your Name’ had het zoveelste coming-of-age verhaal kunnen worden over verloren onschuld, maar die moraliserende insteek ontbreekt. Wat de geliefden ontdekken is zintuiglijkheid en gevoeligheid, de troostende kracht van gesprekken en een intimiteit die elke fysieke connectie overstijgt. Maar ook deze zomer loopt onvermijdelijk ten einde. Relaties blijken even vluchtig als het bestaan, maar de liefde blijft onverwoestbaar.