Capharnaüm

Capharnaüm

‘Aangrijpend en essentieel sociaal-realistisch; duidelijk Labaki’s beste film tot nu toe’ CineVue (★★★★)

Logo IFFR PreviewTour

Van 23 januari tot 3 februari rolt International Film Festival Rotterdam (IFFR) voor de 48ste keer de loper uit voor filmmakers en filmliefhebbers (zie: iffr.com). In het kader van de IFFR PREVIEWTOUR kunt u de voorpremière van de in Cannes bekroonde speelfilm Capharnaüm gaan bezoeken.

Deze nieuwe film van regisseur Nadine Labaki (‘Caramel’), is een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind. Winnaar van onder andere de Jury Prijs tijdens Filmfestival Cannes 2018 en en staat op de shortlist voor de Oscarnominaties ‘Beste Buitenlandse Speelfilm 2019’.

De 12-jarige Zain (Zain Al Rafeea) slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind van het gezin is het zijn taak om te werken en zo bij te dragen aan het onderhouden van het gezin. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt, besluit Zain weg te lopen van huis. Dit leidt tot een spannende roadtrip, met nieuwe vriendschappen en alles beslissende keuzes. Capharnaüm vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van dit kind dat op zoek is naar zijn identiteit en rebelleert tegen het leven dat hem opgelegd wordt.

Capharnaüm

Petje af voor cameraman Christopher Aoun. De opnamen in vogelvlucht van Libanese sloppenwijken zien er bijna surrealistisch uit. Niemand zou gedwongen moeten worden om daar te leven, maar miljoenen doen dat. Het is overduidelijk dat Labaki geschokt is en iets als kunstenaar wilde doen. Het werd het maken van deze empathische film die zeker ook hoop geeft.