Cinema al Giro – Deel 1

Cinema al Giro – Deel 1

Logo-Giro_GFO.jpg
Drie dagen lang is Gelderland in de ban van het grote wielerspektakel Giro d’Italia dat op 6 mei van start gaat. Tijdens de tweede etappe (zaterdag 7 mei) is Wageningen onderdeel van het parcours. In samenwerking met het Gelders Filmvertonersoverleg (GFO) vertoont Movie W op de zondag voorafgaand aan dit beroemde sportevenement het speciale fietsfilmprogramma: Cinema al Giro. In twee delen worden de diverse facetten van de Giro belicht: de traditie, de schoonheid, het ongelooflijke afzien en de markante persoonlijkheden die de Giro kleur gaven.

DEEL 1: legendarische beelden en reportages

  • Pijn van de Kou: Wilfried de Jong reconstrueert samen met Erik Breukink en Johan van de Velde de legendarische etappe over de Gavia uit de Giro van 1988. Johan van de Velde leek op winst af te koersen, toen op de Passo de Gavia het weer omsloeg. Op circa 2.500 meter hoogte werd het ijzig koud en ging het sneeuwen: niemand was op dat weer berekend en zeker niet Johan van de Velde die net alle beschermende kleding had gedumpt om zonder ballast harder te kunnen rijden.
  • Een Hemel Vol Fietsen: De Jong bezoekt het fietsbedevaartsoord Madonna del Ghissalo waar het kerkje is getransformeerd tot een soort fietsmuseum met een indrukwekkende uitstalling van shirts en fietsen van befaamde renners. Een van hen is Gino Bartali, toen de grootste nog levende Italiaanse held en generatiegenoot van de legendarische Fausto Coppi. De Jong zoekt hem op in zijn huis in Florence waar hij herstelt van een longontsteking.
  • Gerben Karstens: Wilfried heeft in zijn programma Holland Sport oud-wielrenner Gerben Karstens te gast. Karstens stond bekend als de clown van het peloton. Zijn grootste prestaties leverde hij in de ronde van Spanje (veertien etappeoverwinningen), in de Giro won hij er één in 1973, waarbij hij de grote Eddy Merckx klopte. Karsten verteld dat het vooral de tifosi (de uitzinnige fans) waren die de Giro tot een groot spektakel maakten. Het verhaal van Karsten wordt geïllustreerd met mooie beelden uit de klassieke wielerdocumentaire ‘The Stars and the Watercarriers’.
  • Il Lombardia: Wielerliefhebber Johannes Sigmond, ook bekend als popartiest Blaudzun, brengt met deze korte film een ode aan de laatste Italiaanse klassieker van het wielerseizoen die halverwege de herfst in de heuvels rondom het Comomeer wordt verreden: de Ronde van Lombardije, ook bekend als La corsa delle foglie morte (koers van de vallende bladeren). Naast bijzondere archiefbeelden van de koers, vertellen (oud) renners als Karsten Kroon, Robert Gesink en Michael Boogerd wat Il Lombardia, zoals Italianen de ronde liefkozend noemen, voor hen betekent.