Cinema al Giro – Deel 2

Cinema al Giro – Deel 2

Logo-Giro_GFO.jpg
Drie dagen lang is Gelderland in de ban van het grote wielerspektakel Giro d’Italia dat op 6 mei van start gaat. Tijdens de tweede etappe (zaterdag 7 mei) is Wageningen onderdeel van het parcours. In samenwerking met het Gelders Filmvertonersoverleg (GFO) vertoont Movie W op de zondag voorafgaand aan dit beroemde sportevenement het speciale fietsfilmprogramma: Cinema al Giro. In twee delen worden de diverse facetten van de Giro belicht: de traditie, de schoonheid, het ongelooflijke afzien en de markante persoonlijkheden die de Giro kleur gaven.

DEEL 2: opkomst en ondergang van Marco Pantani

  • Pantani: the Accidental Death of a Cyclist In 1998 won Marco Pantani, de meest populaire wielrenner van zijn tijd, zowel de Tour de France als de Giro d’Italia. Hij bezat een fysiek en mentaal uithoudingsvermogen dat geen renner sindsdien heeft laten zien. Hij was een held voor miljoenen en de redder van het wielrennen na de dopingschandalen die de sport dreigden te vernietigen. Echter, minder dan zes jaar later stierf hij in een goedkope Italiaanse hotelkamer. De ooit zo gevierde Italiaanse renner, die bijnamen droeg als Il Pirata en Il Elefantino werd slechts 34 jaar. In deze meeslepende film wordt teruggeblikt op zijn korte, turbulente leven: zijn opkomst als klimtalent en flamboyante verschijning in het peloton, het gloriejaar 1998 en het dieptepunt dat een jaar later kwam, toen hij beschuldigd werd van dopinggebruik. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met Pantani en leken zelfs zijn fans hem te zijn vergeten.
    logo-fiets-filmnacht.jpgAls voorprogramma van deze hoofdfilm ziet u de drie winnende filmpjes van de competitie Fiets Filmnacht 2016. De opdracht was om een Italiaans getint filmpje van maximaal drie minuten te maken, waarin de fiets een prominente rol speelt.