Les Uns et les Autres

Les Uns et les Autres

De epische filmklassieker Les Uns et les Autres (met James Caan, Fanny Ardant en Geraldine Chaplin) is een van muziek, dans en levensdrift vervulde historische sage, die ons van de politiek roerige jaren dertig via WOII en de Algerijnse oorlog naar begin jaren 80 brengt. De grote dramatische kracht van Lelouchs ode aan het leven, rust voor een belangrijk deel op de muziekscore van Michel Legrand en Francis Lai. De recente digitale restauratie werd uitgevoerd door de teams van Eclair Group onder supervisie van de regisseur zelf.

Les Uns et les AutresDe film volgt de levens van vier muzikale stellen en hun kinderen tussen 1936 en 1980, het jaar waarin de Amerikaanse Glenn en Suzan, Simon en Anne uit Parijs, de Duitse Karl en Madga en het Russische koppel Boris en Tatjana elkaar treffen op een UNICEF-gala. Hun liefde voor de muziek is wat de personages verbindt, ondanks de grote verschillen in levensloop. Deze passie brengt hen bij elkaar in een wervelende finale, met een door Maurice Béjart gechoreografeerde opvoering van Ravels Boléro.

Claude Lelouch (1937), die met François Truffaut, Jean-Luc Godard en Louis Malle tot de gezichtsbepalende regisseurs van de Franse naoorlogse cinema behoort, kreeg voor zijn tweeëntwintigste lange speelfilm maar liefst vier César-nominaties. Tijden het Cannes Filmfestival won Les Uns et les Autres de Grote Prijs voor beste geluid.