Cold Case Hammarskjöld

Cold Case Hammarskjöld

“Ondanks het tragische onderwerp ook geestig en amusant” Het Parool (★★★★)

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in Noord-Rhodesië. De Zweedse Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee onpopulair gemaakt bij de koloniale grootmachten. De crash leidde tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis.

Meer dan 50 jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? En wie liet de schoppenaas death card achter op zijn lichaam? Gekleed in een wit safari uniform zoekt de eigenzinnige Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Het duo stuit daarbij op veel verzet en gesloten deuren en belandt in een web van bedrog en verraad. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-secretaris.

Winnaar van o.a. de World Cinema Documentary Directing Award (Sundance Film Festival 2019) en de Camera Justitia Award (Movies that Matter 2019).