Collective

Collective

Indringende, verpletterende documentaire. Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis wegens het door en door corrupte zorgsysteem.

Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen, braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering. Nanau spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekken dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectans gebruikten, met de minister van Volksgezondheid in de tijdelijke technocratische regering en met de slachtoffers van een corrupt zorgsysteem in een disfunctionele staat.

Nanau schuwt sensatie en houdt zich afzijdig van al te grote emoties die het verhaal omringen. Desalniettemin toont hij nauwgezet en op indringende wijze het gezicht van de corruptie die zijn land aantast. Het resultaat is inhoudelijk verpletterend. Collective gaat niet alleen over Roemenië, maar impliceert een wereldwijde crisis, waarin menselijkheid moet wijken voor geld en onverschilligheid.