Coming Home

Coming Home

Coming Home, de nieuwste film van regisseur Zhang Yimou (wereldberoemd door meesterwerken als Het Rode Korenveld en Raise The Red Lantern) vertelt het verhaal van dissident Lu Yanshi (Chen Daoming). Net als een half miljoen lotgenoten wordt hij tijdens de Culturele Revolutie (jaren’50) als staatsgevaarlijk intellectueel opgepakt om voor ruim 20 jaar in een werkkamp te verdwijnen. Als hij uiteindelijk vrijkomt, ontdekt hij dat zijn vrouw Feng (Gong Li), die al die tijd op hem heeft gewacht, inmiddels aan geheugenverlies lijdt en hem niet meer herkent.

Feng was gelukkig getrouwd met professor Lu, totdat hij werd gearresteerd. Hun dochter Dandan groeide vervolgens op zonder enige herinnering aan haar vader. Als moeder en dochter na een aantal jaren verwittigd worden dat Lu ontsnapt is, wordt hen door de autoriteiten opgedragen zich meteen te melden als ze iets van hem horen. Als Lu hun huis nadert, komt hij zijn dochter tegen. Ze is net teleurgesteld omdat ze niet de hoofdrol in een nieuw staatsballet heeft gekregen. Om toch die felbegeerde plek te krijgen, geeft ze haar vader aan. Vele jaren later wordt Lu vrijgelaten uit het strafkamp. Als hij terugkeert naar huis blijkt zijn vrouw niets van hem te willen weten. Ze lijdt aan geheugenverlies en herkent hem niet. Dag in dag uit wacht ze geduldig op haar man. Met de hulp van zijn dochter, die gebukt gaat onder een enorm schuldgevoel, probeert Lu geduldig en liefdevol Fengs geheugen terug te laten keren.

Coming home, gebaseerd op een boek van Geling Yan, is een prachtig ingetogen, romantisch drama over schuld, liefde en verzoening tegen de achtergrond van de Culturele Revolutie. Opnieuw schittert Zhangs muze Gong Li in de vrouwelijke hoofdrol.