Dancer

Dancer

Prachtig gefilmd, tragisch verhaal van een man die zich gevangene voelt in een lichaam met de onstuitbare drang tot dansen’ NRC (★★★★)

Gezegend met een onwaarschijnlijke hoeveelheid lichaamskracht en elegantie bestormde de Oekraïense Sergei Polunin op zeer jonge leeftijd de professionele balletwereld. Hij maakte grote indruk en werd de jongste eerste solist die het Royal Ballet ooit had gehad. Hij heeft ballet zoals we het kennen volledig weten te veranderen en naar een ander, veel hoger niveau getild. Maar tegen welke prijs?

DancerWe zien hoe Sergei zich als danser ontwikkelt en later hoe dit geweldige talent zich ontpopt als primo. Deze scènes zorgen ervoor dat je betoverd raakt, want de kracht van zijn sprongen, de intensiteit en de manier waarop hij vertraagd door de lucht lijkt te vliegen, is werkelijk prachtig om te zien. Geen wonder dat mensen vinden dat hij dit talent niet mag weggooien. Maar hoe meer zijn talent geprezen werd, des te vaker begon Sergei dit te zien als een last in plaats van een zegen. Naar de buitenwereld deed hij zich voor als een superster, maar van binnen school een kwetsbare jongeman die de overweldigende hoeveelheid aandacht en druk niet langer aankon.

Dancer geeft een heel volledig beeld van het leven van deze unieke danser. We zien zijn gevecht tussen doen waar hij goed in is en waar hij van houdt en de strenge regels die hem in zijn vrijheid beperken. Sergei kan niet stoppen met dansen, ondanks dat hij dat wel zou willen…