Das Schweigende Klassenzimmer

Das Schweigende Klassenzimmer

“Een boeiende geschiedenisles, verpakt als spannend psychologisch drama”
VPRO Cinema (★★★★)

Spannend psychologisch drama, gebaseerd op een waargebeurd verhaal tijdens de Koude Oorlog in de DDR. Het is 1956. De Oost-Duitse scholieren Kurt en Theo reizen per trein van Stalinstadt naar West-Berlijn. Een goed verhaal is nodig om de grens te mogen passeren. Ze zeggen dat ze het graf van Kurts opa gaan bezoeken, maar het bezoek is vooral een excuus om zich een middagje te laven aan westerse geneugten.

In het bioscoopjournaal zien ze beelden van de recente Hongaarse volksopstand tegen het Sovjetregime. Dat maakt grote indruk. Terug in Stalinstadt gaan ze op onderzoek uit en luisteren stiekem naar illegale uitzendingen van een West-Berlijnse radiozender. Daar wordt gesproken over honderden onschuldige burgers die gedood werden door het Rode Leger. Uit solidariteit besluiten de jongens bij hun eerstvolgende les twee minuten stilte in acht te nemen. Het repressieve schoolbestuur is woedend.

Soms is stilte het luidste protest. Als het incident ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad. Dit zal verstrekkende gevolgen hebben voor de rest van hun levens.

Das Schweigende Klassenzimmer

Regisseur en scriptschrijver Lars Kraume verzamelde een indrukwekkende cast bestaande uit een aantal veelbelovende opkomende- en gerenommeerde acteurs. In Das Schweigende Klassenzimmer waarvoor hij onder andere de Film and Literature Award ontving tijdens Film by the Sea, trekt hij enkele parallellen met het heden. De film is namelijk zowel een boeiend en moedig verhaal uit de Koude Oorlog als een schets van een samenleving in tijden van ideologisch verwrongen nieuwsvoorziening.