De Veroordeling

De Veroordeling

Drama gebaseerd op ware feiten, waarin journalist Bas Haan op zoek gaat naar het echte verhaal achter de Deventer moordzaak.

Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van deze ’klusjesman’ en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze trial by media besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Hij gaat tot het uiterste om de waarheid boven tafel te krijgen: is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?

De Veroordeling is gebaseerd op het boek van Bas Haan over deze zaak: De Deventer Moordzaak: het complot ontrafeld (2009). Hoewel de filmplannen al jaren bestonden, voelt de film evenwel zeer actueel, door de focus op nepnieuws en alternatieve feiten. De Veroordeling kreeg vier Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film en beste hoofd- en bijrolspeler.