Dead Man

Dead Man is een meesterlijk gemaakte mystieke western waarin een jonge William Blake (Johnny Depp) rond 1850 naar het westen van de Verenigde Staten reist, op de vlucht voor een premiejager. Indiaan Nobody ziet deze William Blake aan voor de reïncarnatie van de legendarische Engelse dichter William Blake. Als William gewond raakt, probeert Nobody de mysterieuze jongeman op te lappen en te helpen.

Dead ManDead Man is niet zomaar een western, maar gaat in wezen over de acceptatie van het aardse leven en de vergankelijkheid daarvan. Deze film uit 1995 is het absolute hoogtepunt binnen Jarmusch’ oeuvre. Op alle fronten is de film briljant: het verhaal, de regie, de personages, de beelden, de doorleefde gitaarsoundtrack van Neil Young en de acteurs die zichtbaar in hun element zijn. Johnny Depp excelleert in zijn hoofdrol, maar ook Gary Farmer als indiaan Nobody maakt grote indruk. Zelf geboren en getogen in een reservaat in Canada, is hij de filosofische spil in het verhaal.

Jarmusch’ vaste cameraman Robby Müller levert wederom een puik stukje werk af. Als cinematograaf maakte hij al eerder naam in Wim Wenders’ beste films. Müller over Dead Man: “We namen op in British Columbia, zo’n fascinerend mooi gebied dat als we daar in kleur hadden gedraaid, het Discovery Channel zou zijn geworden. Vaak geeft kleur te veel overbodige informatie. Het is net als met gedichten: de woorden die je niet nodig hebt, laat je weg bij zwart-wit”

The Way of Jim Jarmusch

New Yorkse filmregisseur Jim Jarmusch (1953) is één van de grootste onafhankelijke filmmakers. Veel van zijn droogkomische films werden tijdloze klassiekers, waarin de hoofdpersonen vreemdelingen in eigen land zijn. Naar aanleiding van zijn nieuwste film ‘Paterson’ (2016) heeft filmmuseum EYE zijn classics opnieuw uitgebracht in digitaal gerestaureerde bioscoopversies. Bij Movie W kunt u genieten van de top drie binnen zijn oeuvre: ‘Stranger than Paradise’ (1984), ‘Down by Law’ (1986) en ‘Dead Man’(1995).

https://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrnLZ8