Donkeyote

Donkeyote

‘Mooi eerbetoon aan de onvoorwaardelijke vriendschap tussen mens en dier.’ Volkskrant (★★★★)

‘Prachtig documentair portret van een excentrieke, romantische 21ste-eeuwse nomade.’ Trouw (★★★★)

In Pereira’s heerlijk meanderende docuwestern Donkeyote leidt Manolo een eenvoudig bestaan in het zuiden van Spanje. Sinds zijn pensioen wandelt hij door de Andalusische natuur met zijn ezel Gorrión en zijn hond Zafrana. Hij communiceert met de dieren, draagt gedichten voor, zingt de tango en leert Engels via zijn koptelefoon.

DonkeyoteDeze eigentijdse Don Quichot is ook een romanticus met grootse dromen. Hij wil samen met Gorrión ‘The Trail of Tears’ in Amerika gaan bewandelen: de 3.500 km lange route die de Cherokee-indianen kozen, toen ze naar het westen werden gedreven. Zijn ambitie krijgt weinig bijval van anderen. Op het reisbureau nemen ze zijn plannen niet serieus. Zijn dochter is vooral bezorgd vanwege zijn slechte gezondheid. Manolo is echter vastbesloten zijn droom uit te laten komen.

Pereira maakt mooi gebruik van lage camerastandpunten, waarbij vooral de close-¬ups van het oog van de ezel opvallen. Voor even is zijn blik de onze, en zien we een wereld zonder scepsis en grenzen. In deze wereld kunnen Manolo en zijn ezel zelf hun volgende stap bepalen, en wij mogen gelukkig een eindje meelopen.