Doof Kind

Doof Kind

“intieme, ontroerende én geestige documentaire” Trouw (★★★★)

Energiek, innemend portret van de levenslustige 28-jarige Tobias, die al vanaf zijn geboorte doof is. Maker en vader Alex de Ronde schetst een liefdevol en ontroerend portret van zijn dove zoon Tobias, die zijn draai in het leven heeft gevonden. We volgen Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst. Samen met zijn broer blikken ze met gevoel voor humor en genegenheid terug op hun jeugd. Winnaar van de IDFA-publieksprijs 2017.

Doof KindDoor het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Tobias krijgt als kind logopedielessen, gaat naar een speciale school voor doven en slechthorenden in Groningen en is ieder jaar met zijn familie op vakantie. Dat laatste is belangrijk, want als er iets is wat Doof kind wil laten zien is het dat doofheid gewoon is en geen handicap. Doven leiden een normaal bestaan, zij het meestal in een ‘parallelle’ wereld.

Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.