Eighth Grade

Eighth Grade

“Zelden was een filmpuber zo echt en aandoenlijk” VPRO Cinema (★★★★★)

De dertienjarige Kayla (Elsie Fisher) wordt gevolgd in haar laatste schoolweek voor ze naar High School gaat. Eighth Grade laat op een bewonderenswaardige integere wijze haar worsteling met zichzelf en de wereld om haar heen zien. Grappig maar ook ontroerend en gekoppeld aan de tijd van nu, waarin social media een bepalende rol hebben.

YouTube is voor Kayla een middel om zichzelf te uiten. In haar vlogs geeft ze vastberaden adviezen over volwassen worden en hoe je dat een beetje zelfverzekerd kunt doen. In het echte leven vindt ze maar moeilijk aansluiting bij haar leeftijdgenoten. Ze wil niets liever dan zichzelf zijn, maar hoe doe je dat? Daar probeert ze achter te komen terwijl ze navigeert langs pijnlijke zwemfeestjes, een vader die er helemaal niks van begrijpt, populaire pestkoppen en ongewenste avances.

Eighth Grade

Het is knap hoe authentiek de film aanvoelt, alsof een tienerdagboek tot leven komt. De jonge actrice Elsie Fisher zet Kayla volkomen natuurlijk neer. Als kijker voel je haar onzekerheden en haar hoop. Na de première tijdens het Sundance Film Festival, waar Eighth Grade de publieksprijs won, veroverde Kayla de harten van de bezoekers wereldwijd. Een 5-sterren film, bekroond met 51 prijzen!