El Abrazo de la Serpiente

El Abrazo de la Serpiente

Het Amazonegebied, begin 20ste eeuw. De tijd waarin nieuwe gebieden in kaart worden gebracht en lokale volkeren worden onderdrukt. Hier vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen twee ontdekkingsreizigers en een sjamaan, die samen aan een gevaarlijke tocht door de jungle beginnen.

In de vroege jaren 1900 ontmoeten de Duitse ontdekkingsreiziger Theo en zijn lokale gids Manduca in de jungle van de Amazone de sjamaan Karamakate. Theo verblijft dan al lange tijd in het gebied, maar is ernstig ziek en op zoek naar een zeldzame, geneeskrachtige plant. De sjamaan, wiens volk vermoord en verdreven is door blanken, vergezelt het tweetal in de hoop overlevende stamleden te vinden. Wat volgt is een zowel fysiek als mentaal enerverende en uitputtende tocht over het water. Tijdens die tocht worden ze onder ander geconfronteerd met de invloed van de westerse hebzucht en zendingsdrang in het voorheen ongerepte gebied.

Dankzij deze film maakt u tevens kennis met een verloren beschaving, wier bijzondere inzichten en band met de natuur het Westen juist nu zoveel te leren heeft. El Abrazo de la Serpiente, geschoten in schitterende zwart-wit beelden ( cinemascoopformaat), won 16 prijzen op internationale filmfestivals, waaronder de prestigieuze Art Cinema Award (Cannes 2015).