El Ciudadano Ilustre

El Ciudadano Ilustre

‘‘Bijzonder vermakelijk’  VPRO (★★★★)

Komisch Argentijns drama vol venijnige humor. De Argentijnse schrijver en Nobelprijswinnaar voor Literatuur, Daniel Montovani (Oscar Martínez), woont al ruim 30 jaar in Madrid. Hij heeft weinig met publieke optredens en weigert dan ook systematisch in te gaan op de talloze uitnodigingen die hem vanuit heel de wereld worden toegestuurd. Tot hij er één aanvaardt van zijn geboortedorp Salas dat hem een ereburgerschap wil toekennen.

El Ciudadano IlustreHij is nooit meer teruggekeerd naar het dorp, maar zijn jeugd daar is altijd een inspiratiebron voor zijn boeken geweest. Wat begint als een mooie reis vol warme herinneringen en reünies met oude bekenden, krijgt echter een andere wending als blijkt dat niet alle bewoners blij zijn met hoe hun dorp in zijn boeken is neergezet. Het weerzien dreigt zelfs volledig te ontsporen.

El Ciudadano Ilustre speelt aangenaam met veranderende kijkerssympathieën. Waar je aanvankelijk nog lijnrecht achter de schrijver zult staan, begint dat gaandeweg waarschijnlijk wat te schuiven. De beleefdheid waarvan hij zich bedient, blijkt immers een masker van waarachter hij kan schrijven wat hij wil en mensen van vlees en bloed kan degraderen tot figuranten.

Hoofdrolspeler Oscar Martínez, werd voor zijn rol onderscheiden als beste acteur op het filmfestival van Venetië. Hij geeft de schrijver ingehouden en subtiel gestalte.