Equinox Flower

Equinox Flower

Rood is de kleur van de amaryllisbloem (Equinox Flower), en rood bepaalt de stemming in de eerste kleurenfilm van de legendarische Japanse filmmaker Yasujirō Ozu. Japan eind jaren 50. De mooie, jonge vrouw Kiyoko wil trouwen met de man van haar keuze, wat indruist tegen de traditie van gearrangeerde huwelijken. Er volgt een subtiele strijd tussen vader en dochter.

Kiyoko’s vader Wataru geniet als succcesvol zakenman veel aanzien. Vrienden vragen hem regelmatig om advies wanneer hun dochters zich tegen een gearrangeerd huwelijk keren. Vaak stelt hij zich dan verzoenend en onpartijdig op. Maar nu zijn eigen dochter met een zelfgekozen huwelijkskandidaat aan komt zetten, krijgt hij het gevoel dat hij haar gaat verliezen. En misschien nog wel belangrijker: hij voelt zich bedreigd in een deel van zijn eigen identiteit en autoriteit.

Equinox Flower speelt zich af in een tijd dat gearrangeerde huwelijken in Japan ter discussie kwamen te staan: een woelige periode vol naoorlogs optimisme waarin de jeugd in opstand kwam tegen hun traditionele ouders. Movie W vertoont deze digitaal gerestaureerde filmklassieker als onderdeel van een Ozu-retrospectief van filmmuseum Eye. De film heeft alle kenmerken van het werk van de meester: fijnzinnige observaties van het Japanse gezinsleven, vaak gefilmd vanuit het perspectief van iemand die op de grond zit. Hierdoor doen de beelden denken aan schilderijen waarin de personages plotseling tot leven komen. Een mooie kennismaking met het werk van deze meester van de nuance.
Equinox Flower_poster_ol