Fanny & Alexander

Fanny & Alexander

Fanny & Alexander uit 1982 van grootmeester Ingmar Bergman is speciaal voor Kerst 2018 in een nieuwe digitaal gerestaureerde bioscoopversie heruitgebracht: een film die zowel vrolijk, dreigend als spannend is. De door de ogen van het tienjarige jongetje vertelde familiekroniek is een zelfportret, waarbij de fantasievolle Alexander de kleine Ingmar zelf is.

Zweden begin vorige eeuw. De levenslustige jonge vrouw Emilie Ekdahl, hertrouwt na het overlijden van haar man met de stijve lutherse dominee Edvard Vergerus. Emilie’s kinderen Fanny en Alexander betreuren het verlies van hun vader en komen in opstand. Vergerus blijkt een fanaticus, voor wie liefde tussen mensen zondig is. De godvrezende dominee probeert alle vreugde uit het leven van de kinderen te bannen. Hierop besluit Alexander wraak te nemen met behulp van zwarte magie.

Alle thema’s uit het omvangrijke oeuvre van de beroemde filmauteur keren terug in dit weelderige, meeslepende meesterwerk. Fanny & Alexander was Ingmar Bergmans (1918 – 2007) laatste grote bioscoopfilm. De film gaat primair over kinderen en hun verwondering en verbeeldingskracht. En over de poging van volwassenen om deze eigenschappen te onderdrukken. Destijds zeer terecht bekroond met een Golden Globe en vier Oscars: Beste niet Engelstalige speelfilm, Beste Cinematografie, Beste Art Direction en Beste kostuumontwerp. De ideale Kerstfilm!

FANNY & ALEXANDERFANNY & ALEXANDER