Félicité

Félicité

‘Félicité kan zo’n film zijn, die je je hele leven bijblijft.’ NRC (★★★★)

De trotse, vrijgevochten alleenstaande moeder Félicité is zangeres in een bar in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Haar leven wordt volledig overhoop gehaald wanneer haar 14-jarige zoon het slachtoffer wordt van een motorongeval. Om hem te redden, gaat ze koortsachtig op zoek naar het benodigde geld voor de operatie. We volgen Félicité op haar tocht door de straten van Kinshasa: een bruisende, zinderende stad vol muziek en dromen. De muziek van de wereldberoemde band ‘Kasai Allstars’ loopt als rode draad door het verhaal.

FélicitéRegisseur Gomis wisselt de rauwe, realistische Congolese straattaferelen af met warme, dynamische en opzwepende muziekscènes. Wanneer Félicité met haar geweldige stem en indringende charisma zingt, valt alle last van haar schouders af. Er zijn ook dromerige, meer spirituele scènes, waarin ze door de nachtelijke duisternis van de stadsjungle doolt.

Félicité werd begin dit jaar tijdens het filmfestival van Berlijn bekroond met de Zilveren Beer (Grote Prijs van de Jury), waarbij de balans in het scenario en het enthousiasme en de passie van heel de cast werden geprezen.