Fire Will Come

Fire Will Come
PREMIÈRE

Dit in prachtige beelden geschoten verhaal over een vermoedelijke pyromaan die terugkeert naar zijn dorp, toont wat er op het spel staat voor het kwetsbare ecosysteem in Galicië, waar mens en natuur nog amper aangetast zijn door moderniteit.

Amador, een zwijgzame man, keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats in de bergen van Galicië. Hij heeft een gevangenisstraf voor ernstige brandstichting uitgezeten. Alleen zijn moeder is blij hem te zien, al was het maar omdat ze zijn hulp bij het hoeden van haar vee goed kan gebruiken. De rest van het dorp kijkt enigszins argwanend toe hoe deze vermeende pyromaan opnieuw in hun gemeenschap probeert te integreren.

De titel suggereert wat met zekerheid gebeuren zal: een brand breekt uit en Amador krijgt de schuld. Maar is hij wel de dader? En zijn het de vlammen die dit authentieke boerenbestaan zullen verzwelgen, of juist de bulldozers van projectontwikkelaars, die een veel groter gevaar lijken te vormen? Fire Will Come won 18 prijzen, waaronder Un Certain Regard Award Jury Prize tijdens Filmfestival Cannes 2019.