For Sama

For Sama

PREMIÈRE

Wegens de overweldigende belangstelling voor deze vermoedelijke Oscar winnaar EXTRA VOORSTELLING op zaterdag 8 februari 16:00 uur.

★★★★★ Volkskrant; ★★★★★ NRC; ★★★★★ Trouw etc. WOW! Prachtige recensies en artikelen. Kippenvel krijg je bij het lezen. En terecht ook. Zoals veel journalisten zeggen: je wil dat iedereen deze Oscar genomineerde film ziet.

Een arts en een jonge journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby.

Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen?

For Sama toont de Syrische tragedie van binnenuit. Het commentaar daarop bereikt ons als een brief van een moeder aan haar kind. Veel dichterbij dan dit kan een oorlog niet komen. De film won afgelopen mei op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Documentaire en sleepte onlangs tijdens IDFA de publieksprijs in de wacht. Onlangs werd For Sama genomineerd voor de Oscar Beste Documentaire 2020.