Fukushima Mon Amour

Fukushima Mon Amour

In 2011 werd de Japanse kustplaats Fukushima geruïneerd door een ramp met de kerncentrale. Als een aantal jaren later de jonge, idealistische Marie vanuit Duitsland Fukushima bezoekt, lijkt de tijd er stil te hebben gestaan. Ze wil met ‘Clowns4Help’ de pijn van de Fukushima bewoners verlichten.

GRÜSSE AUS FUKUSHIMAAl snel komt Marie erachter dat ze niet geknipt is voor haar taak, mede door het cultuurverschil. Maar juist op het moment dat ze weer wil vertrekken, ontmoet ze de bejaarde geisha Satomi. Samen gaan ze naar Satomi’s verwoeste huis midden in het besmette gebied. Marie besluit met haar de puinhopen weg te werken. Gaandeweg wordt duidelijk hoe zowel Marie als Satomi achtervolgd worden door spoken uit hun verleden die eveneens opgeruimd moeten worden. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee.

De getalenteerde regisseur Doris Dörrie schildert via indringende zwart-wit beelden in cinemascoop formaat haar beeld van de overlevenden. Deze worden nog dagelijks geconfronteerd met de grote impact van de ramp op hun leven. Fukushima Mon Amour ging in première op het filmfestival van Berlijn 2016 en sleepte daar twee belangrijke prijzen in de wacht.