Fuocoammare

Fuocoammare

fuocoammare_1De 12 jarige Samuele woont op Lampedusa. Zoals alle jongens van zijn leeftijd, wil hij zich amuseren, op de rotsen klimmen en wat rondhangen in de haven. Maar zijn eiland is niet zoals de andere eilanden. Het is Lampedusa, dat de Europese bestemming is geworden van de mannen, vrouwen en kinderen die de Middellandse Zee oversteken in gammele, overbeladen bootjes. Ze hopen in Europa een nieuw bestaan te vinden zonder oorlog, geweld en uitzichtloosheid. Dagelijks is Samuele getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd.

fuocoammare_6De Italiaanse filmmaker Gianfranco Rosi verbleef een jaar op het eiland om Fuocoammare te maken. Het werd een poëtisch portret van de verstilde vissersgemeenschap, doorsneden met sprekende beelden van mensen op zoek naar vrede en vrijheid. De combinatie van gemoedelijkheid en diepe tragiek heeft een vervreemdend effect. Hoe absurd kan het leven zijn? Conclusies laat hij verder over aan de kijker, al zal de ondertoon van zijn compassie niemand ontgaan.

Deze wonderlijke, urgente, hartverscheurende film, werd tijdens Filmfestival Berlijn 2016 terecht bekroond met o.a. de Gouden Beer voor Beste Film en de Amnesty International Filmprijs.