Gabriel e a Montanha

Gabriel e a Montanha

“Eerbetoon en ode aan het reizen ineen’ ” VPRO Cinema (★★★★)

“Reisfilm met universele bekoring” NRC (★★★★)

In Gabriel e a Montanha schetst de Braziliaanse regisseur Fellipe Barbosa een veelkleurig portret van zijn jeugdvriend Gabriel Buchmann (João Pedro Zappa), die in 2009 in Afrika op ontdekkingsreis ging.

Gabriel e a MontanhaIn de intrigerende film denkt Gabriel met plaatselijke kledij en authentieke rubberen sandalen tot de ziel van Afrika te kunnen doordringen. Het levert hem niet meer dan sympathie op. Om het continent echt te kunnen ontdekken moet hij zijn manier van reizen veranderen. Zo trekt hij dieper het land in en laat zich leiden door nieuwe vrienden waarbij rauwe emoties naar boven komen. Zijn laatste bestemming, na 10 maanden trekken, wordt de berg Mulanje in Malawi.

Om in beeld te brengen wat de reis voor Gabriel heeft betekend treedt Barbosa met de camera in de voetsporen van zijn vriend. Hij wordt daarbij fantastisch geholpen door de gelauwerde Braziliaanse cameraman Pedro Sotero, die het Afrikaanse landschap weergaloos in beeld brengt. Gabriel wordt vertolkt door João Pedro Zappa, die dezelfde locaties bezocht en soms bevriend raakte met dezelfde mensen die de echte Buchmann hebben ontmoet. Maar bovenal is Gabriel e a Montanha een gevoelige reflectie op het verlies van een vriend en een laatste ode aan hem. Winnaar van de “France 4 visionary award” tijdens Filmfestival Cannes 2017.