Genesis 2.0

Genesis 2.0

‘Wonderlijk meeslepende film, waarin de uitgestorven mammoet aanjager is van hedendaagse, menselijke ambities en obsessies’ Trouw (★★★★)

Op de Nieuw-Siberische Eilanden in de Noordelijke IJszee zoeken ‘mammoetjagers’ naar de slagtanden van uitgestorven mammoeten. De Siberiërs wagen hun leven voor de zoektocht naar het ivoor, dat voor exorbitante prijzen wordt verhandeld. Bij toeval stuiten ze in het permafrost op een uitzonderlijk goed geconserveerd karkas, compleet met bloed en vacht.

Dát wekt de interesse op van wetenschappers in de genetica. Zij dromen ervan het prehistorische dier weer terug tot leven te wekken. Een herrezen mammoet is een volgende stap in de nieuwe, grootse technologische revolutie. Staat onze wereld op het punt te veranderen?

Genesis 2.0

De Russische mannen graven, slapen in tenten, drinken hete drank uit mokken en zijn in gedachten verzonken. “Mensen hebben nooit genoeg, hoe lang kunnen we daar nog mee wegkomen”, mijmert Peter, een van de mannen. Kijkend naar de razende zee, bereiden ze zich geestelijk voor op de gevaarlijke tocht terug: 350 km op de Noordelijke IJszee. Deze natuur kunnen ze niet naar hun hand zetten. De ruige, ongerepte natuur van de eilanden is magistraal mooi in beeld gebracht. Genesis 2.0 werd afgelopen jaar bekroond met de belangrijke ‘Special Jury Prize’ voor beste cinematografie tijdens het Sundance Film Festival.