Girl

Girl

‘Betovert, vooral door acteur Victor Polster” NRC (★★★★★)
‘Nooit sentimenteel of melodramatisch’  VPRO Cinema (★★★★★)

Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara (Victor Polster), wier grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Echter, samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren.

Ongedurig maar zonder enige vorm van twijfel telt Lara af naar haar geslachtsoperatie. Maar Girl gaat over veel meer dan dat. Het is ook een diepgravende karakterstudie van een puber, en wel eentje met verdomd veel ambitie: Lara wil het tot professionele ballerina schoppen. En zoals dat gaat bij pubers, wil ze het allemaal tegelijk, en veel te snel. Haar ambitie weerklinkt in de prachtige muziek van de Franse componist Valentin Hadjadj – nog zo’n jong supertalent. Samen met Lara draaien we duizelingwekkende pirouettes.

Girl

Lukas Dhont serveert hiermee een door en door fysiek drama over de worsteling van een jonge transgenderballerina. Een volmaakt debuut, met een verbluffende Victor Polster in de hoofdrol. Tijdens de wereldpremière in Cannes werd de film beloond met een minutenlange, staande ovatie en sleepte vervolgens meerdere prijzen in de wacht, zoals de prestigieuze Gouden Camera, de Prijs Beste acteur (sectie ‘Un Certain Regard’) en de Prijs van de internationale filmpers. Daarnaast is Girl genomineerd voor de Golden Globe 2019 ‘Beste Buitenlandse Film’