Gone With The Wind

Gone With The Wind

Als ultieme kerstfilm vertoont Movie W Gone With The Wind uit 1939. Onlangs is dit meesterwerk uit de filmgeschiedenis volledig gerestaureerd en heruitgebracht door filmmuseum EYE. Bijna 4 uur duurt de legendarische liefdesvertelling die werd bekroond met 8 Oscars, waaronder die voor beste film, beste regie, beste fotografie, beste vrouwelijke hoofdrol en beste scenario.

De verwende schoonheid Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) wentelt zich in de aandacht van alle rijke jonge mannen in de stad en verwacht haar leven in luxe door te brengen. Maar dan breekt de Amerikaanse Burgeroorlog uit en verliest de familie O’Hara have en goed. De geruïneerde Scarlett zet alles op alles om haar oude status te herkrijgen. Zonder scrupules werkt ze zich omhoog binnen de nieuwe orde die is ontstaan na de overwinning van de Noordelijken. Maar haat en afgunst worden haar deel en ook de stormachtige romance met Rhett Butler (Clark Gable) loopt op de klippen. Buler’s uitspraak ‘Frankly my dear, I don’t give a damn’ werd de beroemdste filmquote ooit.

Dit epos over opkomst en val van een verwende schoonheid – een adaptatie van Margaret Mitchells roman – zou niet zo’n indruk hebben gemaakt als regisseur Victor Fleming niet had gekozen voor een weelderige art-direction, hoog dramatische scènes en een vrouw in de belangrijkste rol. Vivien Leigh vertolkt de rol van een egoïstische, maar getalenteerde ‘social climber’ met verve en draagt de film.